DUURZAAMHEID
Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van onze werkwijze. We maken bewuste keuzes om energie en water te besparen, afval te verminderen en natuurlijk evenwicht in onze teelt te bevorderen. Zo werken we iedere dag aan een verantwoorde en toekomstgerichte manier van telen.
Biologische bestrijding
Paprikaplanten kunnen last krijgen van luizen, mijten of andere plagen. In plaats van chemische middelen gebruiken we zo veel mogelijk biologische bestrijdingsmiddelen. Dat betekent dat we de plaaginsecten bestrijden met natuurlijke vijanden, zoals roofmijten, sluipwespen of lieveheersbeestjes.
Door deze nuttige insecten in te zetten, Creëren we een natuurlijk evenwicht in de kas, waardoor we proberen schadelijke plagen onder controle te houden zonder dat we daardoor gebruik hoeven te maken van chemische middelen.
Ook maken we gebruik van vangplaten voor monitoring en bestrijding. Deze gele kleefplaten trekken de insecten aan, waardoor we snel inzicht krijgen in de plaagdruk en kunnen ingrijpen voordat de schade te groot wordt.


Gesloten watersysteem
In een paprikakas hebben planten water en voeding nodig om goed te groeien. Bij een gesloten watersysteem gaat er geen water verloren. Alles wat de planten niet opnemen, wordt opgevangen, schoongemaakt en opnieuw gebruikt.
Ook het regenwater dat op het dak van de kas valt, wordt niet verspild. Dat water wordt opgevangen en opgeslagen in grote bassins naast de kas. Zo is er altijd een voorraad schoon water beschikbaar, zelfs als het een tijdje niet regent.
2 Energieschermen
In onze kas worden energieschermen gebruikt om warmte vast te houden en licht te regelen.
Het eerste scherm helpt om de warmte in de kas te houden als het buiten koud is. Zo hoeft de verwarming minder hard te werken. Dat bespaart energie én geld.
Het tweede scherm komt pas in actie als het echt koud is of als je extra goed licht en vocht wilt regelen. Door twee schermen te gebruiken, kun je de omstandigheden in de kas veel preciezer sturen. Dat is goed voor de plant én voor het energieverbruik.


Zonnepanelen
Om paprika’s te laten groeien is er veel energie nodig. Daarom wekken wij een onze stroom zelf op met 800 zonnepanelen op het dak van onze loods.
Deze zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in elektriciteit. Die stroom gebruiken we direct in ons bedrijf. Zo zijn we minder afhankelijk van fossiele energie én verlagen we onze energiekosten.
Warmte Kracht Koppeling (WKK)
Op ons bedrijf maken we gebruik van warmtekrachtkoppelingen (afgekort WKK’s). Het werkt als een kleine energiecentrale. Deze gasmotoren kunnen drie dingen tegelijk opwekken: Elektriciteit, warmte en CO₂.
– De elektriciteit die wordt opgewekt, gebruiken we binnen ons bedrijf.
– De warmte die hierbij vrijkomt, wordt niet verspild maar juist benut om onze kassen te verwarmen.
– De CO₂ die vrijkomt bij het verbranden van het gas, blazen we gecontroleerd de kas in, wat de groei van de planten stimuleert.
